marți, 15 ianuarie 2013

fisa de lucru discriminare


Anexa 1




Povestea Vesnei
Vesna aparţine comunităţii romilor (ţiganilor)
Are 19 ani şi îşi caută o slujbă. În vitrina unui magazin  de îmbrăcăminte vede un anunţ pentru un post de vânzător. Directoarea nu îi primeşte cererea motivând că nu au venit destui solicitanţi până în acel moment.
Vesna a mai încercat de câteva ori să lase cererea dar a fost respinsă. După o săptămână, văzând că anunţul era tot în vitrină, îi adresează din nou directoarei , solicitarea. Află că postul a fost ocupat.
Pleacă foarte supărată şi o roagă pe o prietenă aparţinând altei comunităţi etnice să verifice dacă postul s-a ocupat. Prietena este programată curând pentru o întrevedere.
Când este întrebată de motivele refuzului susţinut, directoarea răspunde astfel:
„ Am simţit că Vesnei i-ar fi fost greu să ajungă zilnic la serviciu pentru că ar fi trebuit să străbată o distanţă lungă de acasă. Pentru mine ar fi fost greu să conduc un magazin al cărei personal întârzie mereu. Prefer să angajez pe cineva din zona în care se află magazinul. Persoana pe care am chemat-o la interviu pare să fie potrivită din acest punct de vedere.”
Răspundeţi la următoarele întrebări:
-       A fost Vesna discriminată? Argumentaţi!
-       Cum credeţi că ar trebui să se poarte cei din magazin?
-       Ce ar putea să facă Vesna în această situaţie?  Scrieţi finalul poveştii.

Un comentariu:

  1. Fisa a fost folosita ca anexa la lectia de predare a Drepturilor omului. A trezit interesul copiilor si a fost utila in a intelege ce inseamna discriminarea.

    RăspundețiȘtergere